Hvorfor trenger nettsider vedlikehold?

Nettsider er en viktig del av enhver bedrift eller organisasjon, og de spiller en avgjørende rolle i å tiltrekke seg nye kunder og opprettholde eksisterende kundeforhold. For å sørge for at nettsiden fungerer slik den skal er det nødvendig med løpende vedlikehold.

For mange bedrifter er ikke nettsiden en fundamental del av deres drift, som dessverre fører til manglende vedlikehold. Dette kan føre til en rekke problemer, inkluderer økt risiko for hacking og sikkerhetsbrudd, treg lasting av sider, feilaktig visning av innhold og problemer med nettleserkompatibilitet. Dette kan igjen føre til at brukere forlater nettsiden og går til konkurrenter. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som kan gå galt om man ikke vedlikeholder en nettside, hva som inngår i drift og vedlikehold av en nettside, og hvordan man kan sørge for at en nettside vedlikeholdes tilstrekkelig.

Hvorfor Nettsider Trenger Vedlikehold

For å opprettholde en fungerende og effektiv nettside, er det viktig å utføre jevnlig vedlikehold. Dette er fordi nettsider er utsatt for stadige endringer og oppdateringer, både teknisk og innholdsmessig. Her er noen grunner til hvorfor nettsider trenger vedlikehold:

Sikkerhet

Nettsider er stadig utsatt for angrep fra hackere, virus og andre skadelige programmer. Derfor er det viktig å sørge for at nettsiden er sikker og beskyttet mot trusler. 

Hackere utnytte ofte sikkerhetshull i en nettsidens kode eller programvare. Dette kan tillate dem å få tilgang til sensitive data, som personlig informasjon om brukere eller ta kontroll over nettsiden og erstatte innholdet. Hackere kan også injisere skadelig kode på nettsiden, for eksempel skadelige skript eller virus, som kan spre seg til besøkendes datamaskiner.

For å tette disse sikkerhetshullene vil utviklere av diverse programvarer nettsiden benytter seg av, regelmessig rulle ut oppdateringer. For å unngå å gjøre nettsiden sårbar er det viktig at man med jevne mellomrom sørger for at nettsidens kode og programvare er oppdatert.

Tekniske oppdateringer

Nettsider må oppdateres jevnlig for å fungere optimalt. Dette inkluderer oppdatering av nettleserkompatibilitet samt optimalisering av nettsiden for mobil og andre enheter.

Siden nettsider trenger regelmessige oppdateringer av programvaren, kan det av og til forekomme at designet eller funksjoner på nettsiden forandrer seg etter en oppdatering. Dette kan føre til feil på nettsidens design eller funksjonalitet, som kan gå ut over brukeropplevelsen. 

Man bør derfor se til at nettsiden fungerer slik den skal etter oppdateringer, og eventuelt gjøre tekniske justeringer. Det kan også forekomme at en programvare nettsiden benytter jeg av ikke lenger vil oppdateres. I så tilfelle må man erstatte denne programvaren for å opprettholde funksjonen. 

Hosting

Nettsider trenger en pålitelig webhotell-tjeneste for å være tilgjengelig på internett. Rutinemessig vedlikehold inkluderer derfor også overvåking av webhotellet for å tilse at serverene nettsiden huses på ikke stadig opplever nedetid nettsiden og dermed blir  utilgjengelig for besøkende.

Sikkerhetskopiering

Å ta regelmessige sikkerhetskopier av nettsiden din er en avgjørende del av løpende vedlikehold for å beskytte deg mot uforutsette hendelser. Uten tilstrekkelige sikkerhetskopier kan du stå overfor betydelige risikoer. 

For eksempel kan nettsiden oppleve datatap på grunn av en teknisk feil, serverkrasj eller et hackerangrep. Uten en sikkerhetskopi kan det være vanskelig eller til og med umulig å gjenopprette tapt innhold og funksjonalitet. Dette kan føre til nedetid og tap av verdifullt innhold, inkludert kundeinformasjon og nettstedets historiske data. 

Derfor er det avgjørende å inkludere jevnlige sikkerhetskopier som en del av ditt løpende vedlikeholdsregime, for å sikre at du alltid har en pålitelig sikkerhetskopi å ty til i tilfelle uforutsette hendelser.

Hva kan skje om man ignorerer vedlikehold av en nettside?

Manglende vedlikehold kan føre til en rekke problemer, det vanligste er sikkerhetsproblemer, tap av design og/eller funksjon som påvirker brukeropplevelse, og dårligere rangering i søkemotorer (Google).

Sikkerhetsproblemer

Hvis man ignorerer vedlikehold av en nettside, kan det føre til sikkerhetsproblemer. En nettside som ikke vedlikeholdes, kan være sårbar for hackere som kan utnytte sikkerhetshull for å få tilgang til sensitive data eller for å spre skadelig programvare. 

Dette kan føre til at nettsiden blir hacket der hackerene får tilgang til og kan stjele brukerdata eller potensielt forsøke å spre skadelig programvare, som for eksempel virus, til potensielle kunder som besøker nettsiden.

Dårlig Brukeropplevelse

Hvis man ignorerer vedlikehold av en nettside, kan det føre til tap av design, funksjonalitet, hurtighet eller annet som fører en dårlig brukeropplevelse. Dette kan føre til at brukerne blir frustrerte og gir opp å bruke nettsiden og at man potensielt mister kunder.

Lavere rangering i søkemotorer

Manglenede vedlikehold av en nettside kan over tid også påvirke påvirke nettsidens rangering i søkemotorer som Google. Dette kan enten være grunnet sikkerhetsproblemer eller dårlig brukeropplevelse, som nevnt over, men også andre signaler som søkemotorer fanger opp. 

Dette kan føre til at nettsiden blir mindre synlig i søkemotorer og får færre besøkende og dermed også færre kunder.

Hvordan Vedlikeholde Din Nettside Effektivt

For å sikre at en nettside fungerer optimalt og gir besøkende en god opplevelse, er det viktig å utføre regelmessig vedlikehold. 

Hvor ofte bør man vedlikeholde en nettside

Hvor ofte man bør gå over og vedlikeholde en nettside anhenger av hvor dynamisk nettsiden er. Dersom man har en relativt statisk nettside der innholdet forandrer seg lite, kan det holde å gå over vedlikehold en gang i måneden.

Dersom nettsiden din er mer aktiv, hvor det stadig publiseres mer innhold bør man vurdere hyppigere vedlikehold.

Hva bør man gjøre for å sikre at nettsiden er godt vedlikehold?

For det første bør overvåke nettsiden for å se til at den er tilgjengelig og fungerer som den skal. Dette kan man gjøre simpelthen ved å regelmessig besøke nettsiden og undersidene. Alternativt kan man benytte seg av programvare som kontinuerlig overvåker nettsiden og sender seg notifikasjoner om nettsiden opplever nedetid.

Videre bør man sørge for at nettsidens kode og programvare oppdateres til siste versjon for å tette eventuelle sikkerhetshull. Her finnes det muligheter for automatisere oppdateringene, men husk at oppdateringer kan føre til at nettsiden ikke fungerer optimalt, eller i verste fall bryter sammen. Dette gjelder særlig om man implementerer mange forskjellige funksjoner og programvarer.

Vi anbefaler å ta løpende sikkerhetskopier for å sikre at man har en backup å falle tilbake til dersom nettsiden støter på problemer. For å sikre at man ikke taper endringer eller innhold på nettsiden anbefaler vi ta sikkerhetskopier etter endringer eller publisering av nytt innhold på nettsiden, samt før man oppdaterer nettsidens programvare. 

Trenger du bistand til drift og vedlikehold av din nettside?

Hvis du ikke har tid eller ressurser til å vedlikeholde nettsiden din selv, kan du kontakte oss for bistand. Vi tilbyr driftspakker for wordpress nettsider til gunstige priser. 

Vår Driftspakke Light er det perfekte valget for deg som ønsker å opprettholde en smidig og sikker nettside uten bekymringene. Med denne pakken får du kontinuerlige oppdateringer og vedlikehold, slik at nettsiden din alltid er oppdatert og optimalisert. Vi tar også sikkerhetskopi av nettsiden din regelmessig, slik at du aldri mister verdifullt innhold. I tillegg inkluderer denne pakken 2 timer månedlig support, slik at du raskt kan få hjelp når du trenger det.

Vår Driftspakke Standard tar din nettsides ytelse og sikkerhet til neste nivå. I tillegg til alt som tilbys i Driftspakke Light, gir denne pakken deg muligheten til å dra nytte av vårt raske og driftssikre webhotell. Her får du daglige sikkerhetskopier som gir ekstra trygghet for dine data, samt et SSL-sertifikat som gir besøkende en sikker tilkobling til nettstedet ditt.

Våre driftspakker er fleksible, og kan tilpasses din bedrifts behov of preferenser. Med våre driftspakker sørger vi for at nettsiden til din bedrift fungerer slik den skal. La oss ta vare på den tekniske siden av nettstedet ditt, slik at du kan fokusere på å vokse virksomheten din.

Kontakt oss i dag for et tilbud på drift og vedlikehold av din nettside.